• Μειωμένη τιμή

ΠΡΟΤΥΠΑ ΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΩΝ

ISBN: 9789606894473

40,00 €
36,00 € Έκπτωση 10%
με ΦΠΑ

Εξαντήλθηκε

Ποσότητα
Διαθέσιμο

ΡΟΤΟΝΤΑ Εκδότης
ΡΟΤΟΝΤΑ
  • Οι συναλλαγές σας στην ιστοσελίδα μας είναι ασφαλείς. Οι συναλλαγές σας στην ιστοσελίδα μας είναι ασφαλείς.
  • Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα με Courier Στέλνουμε σε όλη την Ελλάδα με Courier
  • Δωρεάν επιστροφή εντός 14 ημερών. Δωρεάν επιστροφή εντός 14 ημερών.

        Πρόλογος

Η συγγραφή σηµειώσεων ιστοπαθολογίας του δέρµατος συνιστά έργο πολύ κοπιώδες, µε τεράστιες απαιτήσεις σε γνώσεις παθολογικής ανατοµικής, αλλά και κλινικής δερµατολογίας που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη για την ερµηνεία της ιστολογικής εικόνας. Ο αριθµός των δερµατοπαθειών, µε τις ποικιλίες και τις διάφορες µορφές τους και ιδιαίτερα των δερµατικών νεοπλασιών και των συνδρόµων, αυξάνεται µε τα χρόνια, µαζί µε τις γνώσεις µας για τις αντίστοιχες ιστολογικές τους εικόνες. Τεράστια είναι επίσης η πρόοδος σε τοµείς, υποστηρικτικούς της ιστοπαθολογίας, όπως η έρευνα µε: το ηλεκτρονικό µικροσκόπιο, τoν ανοσοφθορισµό, τη µοριακή βιολογία και την ανοσοϊστοχηµεία. Η αύξηση των γνώσεων αντανακλάται στο διπλασιασµό περίπου του όγκου ενός από τα βιβλία αναφοράς, της δερµατοϊστοπαθολογίας του Walter E. Lever, από την 5η έκδοση του 1975 έως την 10η έκδοση του 2009, αλλά και στα πολλά συγγράµµατα µε το ίδιο αντικειµένο που κυκλοφόρησαν την τελευταία εικοσαετία. Η πληθώρα των ολοκληρωµένων συγγραµµάτων καθώς και αυτών που ασχολούνται µε επιµέρους κατηγορίες δερµατοπαθειών δείχνει, πέρα από την πρόοδο της επιστήµης και το διαρκώς αυξανόµενo ενδιαφέρον των νέων επιστηµόνων στη βαθύτερη κατανόηση της δερµατολογίας. Άλλωστε, η ιστοπαθολογία του δέρµατος δεν είναι τίποτε άλλο από την ενίσχυση της οπτικής µας δυνατότητας, να δούµε δηλαδή σε µεγαλύτερο βάθος και µε µεγαλύτερη λεπτοµέρεια τις κλινικές βλάβες και να κατανοήσουµε τον τρόπο δηµιουργίας τους ώστε να οδηγηθούµε στη σωστή διάγνωση.

Ορισµένοι σύγχρονοι συγγραφείς προτείνουν οµαδοποίηση των πολυάριθµων φλεγµονωδών δερµατοπαθειών, µε βάση τα κοινά χαρακτηριστικά µιας εικόνας-πρότυπου της ιστικής τους αντίδρασης, ώστε η ιστολογική τους εικόνα να είναι ευκολότερα κατανοητή.

Η πίστη ότι οι σηµειώσεις αυτές συµβάλλουν έστω και ελάχιστα, στην προσπάθεια κατανόησης της κλινικής εικόνας των φλεγµονωδών δερµατοπαθειών, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο ελληνικό πόνηµα, ήταν η ώθηση για τη συγγραφή τους ως προσφορά στο µελετητή της δερµατολογίας αλλά και της παθολογικής ανατοµικής. Οι πληροφορίες των σηµειώσεων συνιστούν επίσης έναυσµα για τη µελέτη συγγραµµάτων ιστοπαθολογίας του δέρµατος, λιγότερο ή περισσότερο εξειδικευµένων. Επίσης, στην πράξη ο κλινικός δερµατολόγος θα βοηθηθεί στην επιλογή της ορθής βλάβης για τον ιστολογικό έλεγχο και επιπλέον «διαβάζοντας» την ιστολογική έκθεση µιας βιοψίας, πέρα από τη διαγνωστική βοήθεια, θα αποκτήσει και ορθότερη αντίληψη της κλινικής εικόνας.

Οι σηµειώσεις αφορούν τα πρότυπα ιστικής αντίδρασης των φλεγµονωδών δερµατοπαθειών, σύµφωνα µε την ταξινόµηση του David Weedon στο βιβλίο του «Skin pathology», στις οποίες δεν περιλαµβάνονται: κληρονοµικές δερµατοπάθειες, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι που προέρχονται από διάφορους ιστούς και κύτταρα, µεταβολικά νοσήµατα, νοσήµατα θησαυρισµού και λοιµώδεις δερµατοπάθειες. Από τις δερµατοπάθειες που ανήκουν σε συγκεκριµένα αντιδραστικά πρότυπα, περιγράφονται οι συνηθέστερα απαντώµενες ενώ οι σπανιότερες απλώς αναφέρονται. Το σύγγραµµα του D. Weedon προτιµήθηκε επειδή, κατά την ταπεινή µου άποψη, έχει «συνοπτικότερη» και γι αυτό ευκολότερη ταξινόµηση των φλεγµονωδών δερµατοπαθειών, µε βάση τα πρότυπα ιστικής αντίδρασης. Τα συγγράµµατα του D.E. Elder (Lever’s Ηistopathology of the skin), και του A.B. Ackerman (Histologic diagnosis of inflammatory skin diseases), παρουσιάζουν παρόµοιες ταξινοµήσεις που είναι λεπτοµερέστερες και για το λόγο αυτό πολυπλοκότερες.

Οι σηµειώσεις αυτές συνιστούν ένα αυτοτελές πόνηµα, αποτελούν όµως και ένα συµπλήρωµα των σηµειώσεων της «Επιλεκτικής Δερµατολογίας του εξωτερικού ιατρείου» για τους συναδέλφους που θα ήθελαν να «εµβαθύνουν» στις συνήθεις δερµατοπάθειες.

Η παράθεση των ξενόγλωσσων όρων βοηθά στην ανεύρεση των δερµατοπαθειών στα ξενόγλωσσα συγγράµµατα αλλά και στην ορθότερη κατανόηση των όρων που αποδόθηκαν στα Ελληνικά. Ζητώ την επιείκειά σας για τη µορφή της γλώσσας και τα ακούσια λάθη που έγιναν κατά τη συγγραφή του κειµένου, καθώς επίσης για την ποιότητα των ιστολογικών τοµών και των φωτογραφιών που ήταν πέρα από τις δυνατότητές µου.

Οφείλω να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Κα Αντωνία Μανουσάρη που µε παρότρυνε και µε βοήθησε στη συγγραφή των σηµειώσεων και, επιπλέον, µε µεγάλη υποµονή αφιέρωσε πολλές ώρες στη λήψη των ιστολογικών φωτογραφιών από τα παρασκευάσµατα του ιστολογικού αρχείου της Α’ Πανεπιστηµιακής Κλινικής Δερµατικών και Αφροδισίων Νόσων. Ευχαριστίες οφείλω και στη συνάδελφο Κα Ζωή Απάλλα για τις πολύτιµες υποδείξεις και τη συνολική βοήθειά της. Επίσης, ευχαριστώ τους ειδικευόµενους συναδέλφους του Νοσοκοµείου Αφροδισίων και Δερµατικών Νόσων Θεσσαλονίκης που µε χαρά και προθυµία µε βοήθησαν µε τις γνώσεις τους, παντοιοτρόπως.

9789606894473

Χαρακτηριστικά

Έκδοση
Ελληνική

Λήψη

Περιεχόμενα

Λήψη (54.61k)

Απόσπασμα

Λήψη (990.73k)

16 other products in the same category: